Rundstickade stödstrumpor stickas i sin tubformade design redan från början vilket gör att skaftet blir helt sömlöst. Flatstickade stödstrumpor stickas däremot i ett platt tygstycke som sedan sys ihop till en tub vilket gör att de får en karaktäristisk söm baktill på benet. En annan stor skillnad är att de rundstickade stödstrumporna främst används för att förebygga och behandla venösa besvär medan flatstickade stödstrumpor främst används för att behandla ödem.
Rundstickade och flatstickade stödstrumpor har alltså olika användningsområden, men hur vet man vilken typ av stickning man behöver och var kan man köpa dem? Kan man köpa dem i vanlig butik eller behöver man måttbeställa dem? Vi går in på djupet på skillnaden mellan rundstickade och flatstickade stödstrumpor för att reda ut detta och allt annat du behöver veta för att välja rätt stödstrumpor för dig!
Vad är rundstickade stödstrumpor?
De allra flesta stöd- och kompressionsstrumpor som finns att köpa i butik är rundstickade. Detta beror på att de är mer elastiska än flatstickade stödstrumpor och därmed lämpar sig bättre för "färdiga" storlekar. Den stickade cylinderformen tillåter nämligen rundstickade modeller anpassa sig efter olika mått och former till skillnad från flatstickade stödstrumpor som är styvare.
När man har på sig rundstickade stödstrumpor sträcker man ut den cylinderformade stickningen. Detta gör att strumporna hela tiden eftersträvar att återgå till sin ursprungliga form vilket resulterar i ett komprimerat tryck på dina ben. Rundstickade stödstrumpor har därför ett högre vilotryck än flatstickade stödstrumpor vilket innebär att de stimulerar blodcirkulationen även under vila, exempelvis när du sitter eller står upp under längre perioder.
När ska man använda rundstickade stödstrumpor?
Tack vare de rundstickade stödstrumpornas höga vilotryck är de väldigt bra att använda till vardags, framförallt i arbetet när man oftast sitter stilla eller står upp i flera timmar i sträck. Detta eftersom rundsticknigen ser till att hålla igång blodcirkulationen även när du inte är i rörelse. Rundstickade stödstrumpor passar därför exempelvis väldigt bra för dig som arbetar på kontor, inom vården, på lager eller inom skolsektorn.
När man sitter eller står upp under längre perioder blir det svårare och svårare för blodet i benen att hitta tillbaka till hjärtat. Detta orsakar ett ökat tryck på venerna i benen vilket i sin tur ofta leder till svullnad, värk och trötthet i benen. Det kan även även leda till värre besvär såsom åderbråck, blodproppar, hudirritation och bensår. Kompressionen i rundstickade stödstrumpor effektiviserar blodflödet i benen och förebygger att sådana besvär uppkommer.
Man kan även använda rundstickade stödstrumpor när man redan drabbats av åderbråck eller andra venösa sjukdomar, men då med högre kompression än de som används i förebyggande syfte.
Finns det några nackdelar med rundstickade stödstrumpor?
Rundstickade stödstrumpor är mer elastiska och oftast även tunnare än flatstickade stödstrumpor. En nackdel med detta är att de rundstickade stödstrumporna därför har en större tendens att bilda veck och eventuellt även gräva sig in i huden. Detta skapar inte bara irritation utan kan även göra att stödstrumporna ger motsatt effekt. Av denna anledning lämpar sig oftast inte rundstickade stödstrumpor för människor som är drabbade av svåra ödem.
Vilka klasser finns rundstickade stödstrumpor i?
Rundstickade stödstrumpor finns tillgängliga i allt från Klass 1, som används till vardags i förebyggande syfte, och hela vägen upp till Klass 4. Det är dock Klass 1 och Klass 2 som är allra vanligast och enklast att få tag på.
Stödstrumpor i Klass 1
Om du brukar bli trött och öm i benen efter arbetet eller bara vill förebygga venösa sjukdomar räcker det att använda stödstrumpor av Klass 1. Dessa ser till att hålla igång blodcirkuationen så att benen håller sig piggare längre. Dessutom minskar risken för bildningar av åderbråck och blodproppar.
Kompressionsstrumpor (Klass 2)
Alla stödstrumpor i Klass 2 och uppåt är medicinska och kallas oftast för kompressionsstrumpor. Denna typ av stödstrumpor (eller kompressionsstrumpor) ska alltså bara användas när man redan drabbats av venösa besvär. Detta ska dock endast ska göras på inrådan av läkare.
Var kan man köpa rundstickade stödstrumpor?
Rundstickade stödstrumpor kan i stort sett i alla butiker som säljer stöd- och kompressionsstrumpor. Det är i huvudsak rundstickade stödstrumpor som säljs i butik då de allra flesta flatstickade stödstrumpor görs på måttbeställning. Rundstickade stödstrumpor kan alltså köpas exempelvis på apotek eller här på Strumpbudet.se.
Kan man måttbeställa rundstickade stödstrumpor?
Ja, om de stödstrumpor som inte finns i butik passar dina mått kan man i vissa fall måttbeställa rundstickade stödstrumpor. Detta behöver dock stämmas av med vårdpersonal på din vårdcentral som säkerställer att du verkligen är i behov av stödstrumpor samt att de färdiga storlekar som finns att tillgå inte passar.
Måttbeställda rundstickade stödstrumpor kan i vissa fall även vara aktuella från och med Klass 3 vid djup venös insufficiens trots att man faller inom ramen för strumporna i butik. Detta eftersom det är extra viktigt att man då följer benens exakta mått enligt Region Blekinges Riktlinjer för kompressionsbehandling
vid venös insufficiens, 2021.
Vilka storlekar finns rundstickade stödstrumpor i?
Storlekarna för rundstickade stödstrumpor kan delas upp på olika sätt beroende på varumärke och kompressionsklass. Många varumärken delar upp storlekarna för Klass 1 efter skostorlekar medan Klass 2 och högre delas upp efter standardstorlekar eller siffror som exempelvis "S", "M", "L" och "1", "2" och "3".
De allra flesta stödstrumpor som säljs efter skostorlekar delas upp i intervallstorlekar där "37-39", "40-42" och "43-45" är de allra vanligaste. Det finns dock även ett mindre utbud av skostorlekar i skostorlek 34-36 samt 46-48.
Alla storlekar för rundstickade stödstrumpor (Klass 1) med knähögt skaft är anpassade efter olika fotstorlekar samt ankel- och vadmått. Vilka ankel- och vadmått som gäller kan skilja sig åt något mellan olika varumärken och leverantörer, men generellt brukar de vara relativt lika. Ankel- och vadmått för storlek 37-39 brukar exempelvis ligga på en maxrekommendation omkring 22-24 respektive 38-40 centimeter.
Det finns dock även modeller från exempelvis Supcare och Jsocks med extra breda vader med ett rekommenderat maximalt vadomfång på upp till 46 respektive 52-55 centimeter beroende på storlek.
Hur vet man vilken storlek man ska ha på sina stödstrumpor?
För att välja rätt storlek på sina stödstrumpor behöver man alltid kontrollera måttabellen för stödstrumporna. Alla stödstrumpor av Klass 1 och uppåt ska ha en tillhörande måttabell på produktsidan eller förpackningen som anger vilken sko- eller fotstorlek samt vilka ankel- och vadmått som gäller för att du ska få ut rätt passform och kompression av strumporna.
För att vara säker på att stödstrumporna sitter som de ska behöver du ta reda på vilket ankel- och vadomfång du har för att stämma av med måttabellen. Detta göra du enkelt med ett måttband. För kompressionsstrumpor, det vill säga Klass 2 och uppåt, behöver man även kontrollera benlängd och omfånget precis nedanför ankeln. För vissa typer av stöd- och kompressionsstrumpor behöver man även ta ytterligare mått såsom låromfång och liknande. Alla mått som behövs står dock alltid angivna i måttabellen för strumporna.
Vilka material finns rundstickade stödstrumpor i?
Bomull, bambu, nylon och ull är de allra vanligaste materialen för rundstickade stödstrumpor. De naturliga materialen är allra vanligast för stödstrumpor medan nylon och andra syntetiska material är vanligast för kompressionsstrumpor. Alla de olika materialen förekommer dock i alla kompressionsklasser.
Stödstrumpor i bambu
Många som är ovana vid att bära stödstrumpor upplever ofta att det blir väldigt varmt att bära dem. Då kan stödstrumpor i bambu vara ett bra alternativ. De är nämligen svalare än stödstrumpor i exempelvis bomull och nylon och har dessutom extra skonsamma och hygieniska fibrer som gör strumporna väldigt mjuka och hälsosamma att bära.
Stödstrumpor i bambu är exempelvis populära bland de som lider av problem med fotsvett och/eller fotsvamp då regelbunden användning ofta avhjälper eller minskar dessa problem.
Stödstrumpor i ull
Under vintertid är det viktigt att hålla fötterna både torra och varma. Ylle både isolerar värme och transporterar fukt väldigt effektivt vilket gör stödstrumpor i ull till ett perfekt alternativ under vinterhalvåret. Då ull är temperaturreglerande passar stödstrumpor i ull även bra att använda under vår och sommar även om de då inte är lika populära som stödstrumpor i bomull och bambu.
Vad är flatstickade stödstrumpor?
Flatstickade stödstrumpor får sin cylinderformade design genom att först stickas i ett plant tygstycke som sedan sys ihop. När de flatstickade stödstrumporna sys ihop får de en söm baktill som de rundstickade stödstrumporna saknar. De är också mycket mindre elastiska vilket innebär att de inte har det höga vilotryck som rundstickade modeller har. Istället har de ett högre arbetstryck vilket innebär att de ger bäst komprimerande effekt vid aktivitet.
När du promenerar, eller utför annan fysisk aktivitet, expanderar musklerna i benen. Tack vare att flatstickade stödstrumpor är relativt stumma ger de ett motstånd till trycket från musklerna vilket tvingar dem nedåt i vävnaden istället vilket är väldigt effektivt vid behandling av lipödem och lymfödem.
När ska man använda flatstickade stödstrumpor?
När man lider av ödem rekommenderar läkare ofta att använda flatstickade stödstrumpor för att minimera ödemets utveckling. Hos lipödempatienter används de flatstickade stödstrumporna för att sakta ned eller helt stoppa förvärrandet av lipödemet medan de ofta används för att upprätthålla behandlingsresultatet av avsvällningsbehandling hos lymfödempatienter. De kan dock också användas i förebyggande syfte utan tidigare behandling, även vid lymfödem.
Lymfödem orsakar svullnad i benen på grund av lymfvätska läcker ut i vävnaderna. I svåra fall behöver man utföra lymfdränage flera gånger för att tömma så mycket vätska som möjligt. Detta kallas för avsvällningsbehandling och eftersom svullnaden (och därmed omfånget) minskar allteftersom kan det vara svårt att använda flatstickade strumpor under denna period. Därför används ofta stöd- eller kompressionsstrumpor med kardborreband under avsvällningen för att sedan ersättas av flatstickade strumpor när avsvällningsbehandlingen är klar.
Finns det några nackdelar med flatstickade stödstrumpor?
En nackdel med flatstickade stöd- och kompressionsstrumpor är att de inte anpassar sig så bra efter olika storlekar och därför oftast behöver måttbeställas. Eftersom de är lite kraftigare än rundstickade stödstrumpor och ofta ordineras vid svåra medicinska besvär, vilket kräver högre kompressionsklass, kan de även upplevas svåra att trä på.
Många äldre, som inte är så starka i händerna, upplever ofta flatstickade stödstrumpor som besvärliga att få på sig eftersom motståndet är så högt. I dessa fall finns det dock så kallade strumppådragare som underlättar påtagningen av stödstrumporna.
Hur måttbeställer man flatstickade stödstrumpor?
För att måttbeställa flatstickade stödstrumpor behöver detta ordineras av läkare. Läkaren gör först en bedömning genom att undersöka dina besvär och grunden till dem. Är det ödem som ligger till grunden och det inte finns några klara storlekar att tillgå brukar man allt som oftast bli ordinerad flatstickade stödstrumpor.
När man blir ordinerad flatstickade stödstrumpor får man hjälp av vårdpersonal med måttagning för att passformen på strumporna ska bli helt perfekt. Man får även hjälp med utprovning när strumporna är klara samt tips och tricks för hur man tar av och på strumporna. Vid behov kan man även få en strumppådragare ordinerad.
Finns flatstickade stödstrumpor i standardstorlekar?
Ja, det förekommer ett fåtal flatstickade stödstrumpor i standardstorlekar. Dessa ordineras dock främst av vården och går oftast inte att få tag på i butik. Rehabshop har dock ett fåtal modeller från Medi som kan köpas i standardstorlekar. Dessa tillverkas då på beställning och har längre leveranstid än rundstickade stödstrumpor.
Vilka klasser finns flatstickade stödstrumpor i?
Antalet klasser varierar mellan olika tillverkare, men generellt går det att få tag på flatstickade stödstrumpor från Klass 1 och upp till Klass 4. Precis som hos rundstickade stödstrumpor behövs det högre kompressionsklass ju allvarligare besvär man har.
Hur vet man vilken kompressionsklass man behöver?
Eftersom flatstickade stödstrumpor ordineras av läkare får du alltid hjälp med vilken storlek och kompressionsklass du behöver av kompetent vårdpersonal. På så sätt kan du alltid vara säker på att få ut både rätt passform och kompression så att strumporna varken sitter för hårt eller för löst för just dina besvär.
Är flatstickade stödstrumpor dyrare än rundstickade?
Ja, eftersom flatstickade stödstrumpor sys upp på beställning snarare än i massproduktion så är de dyrare än rundstickade modeller. Om man är i behov av stödstrumpor ur medicinsk synpunkt är det dock vanligt att man får ett visst antal flatstickade stödstrumpor gratis från vården årligen. Detta varierar dock beroende på region. I vissa regioner kan patenten få bekosta strumporna själv.
Hur mycket kostar flatstickade stödstrumpor?
Om man köper ett par flatstickade kompressionsstrumpor (Klass 2) i standardstorlek hos Rehabshop kostar ett enda par (med knähögt skaft och öppen tå) hela 1795 kronor.
Priset för flatstickade modeller skiljer sig dock beroende på vilket material, modell och kompression du behöver. I vissa fall står som sagt din region för kostnaden när du är i medicinskt behov av flatstickade stödstrumpor.
Hur mycket kostar rundstickade flatstickade stödstrumpor?
För rundstickade stödstrumpor i Klass 1 som är de allra billigaste får man räkna med att betala omkring 120-160 kronor. Det finns förekommer även billigare och dyrare modeller än så. De stödstrumpor som är allra billigast är oftast standardmodeller av bomull eller nylon i basfärger såsom svart, sandfärgat och grått. Mönstrade stödstrumpor och modeller tillverkade i bambu och ull kostar oftast lite mer.
Ju högre kompressionsklass, desto mer kostar de rundstickade stödstrumporna. Rundstickade stödstrumpor i Klass 2 brukar exempelvis kosta från 199 kronor och hela vägen upp till 1000-lappen. I vissa fall kan de även kosta mer än så, men detta gäller främst lårhöga stödstrumpor eller stödstrumpbyxor.
Vilka stödstrumpor är bäst - rundstickade eller flatstickade?
De olika stickningarna lämpar sig bäst för olika ändamål. De rundstickade stödstrumporna är exempelvis bäst inom flebologi, det vill säga behandling av venösa sjukdomar, medan flatstickningen är bäst när det kommer till lymfologi och ärrbehandling.
Är flatstickade stödstrumpor eller stödstrumpor med kardborreband bäst för lymfödem?
Både flatstickade stödstrumpor och stödstrumpor med karborreband brukar användas vid behandling av lymfödem, men på olika sätt. Stödstrumpor med kardborreband är bäst under lymfdränageperioden eftersom kardborrebandet gör att man kan anpassa kompressionen efter olika storlekar. De flatstickade stödstrumporna är sedan bäst när avsvällningen stannat av för att förebygga att ödemet förvärras igen.