Sök

Ull

Ull är en mångsidig naturlig textilfiber som utvinns från bland annat får, getter och alpackor. Den typ av ull man oftast syftar på är dock fårull.

Ullen har anpassat sig för att klara av naturens olika väderförhållanden och har därför utmärkta värmereglerande egenskaper. Detta innebär att den isolerar värme under kyliga förhållanden samtidigt som den släpper ut värme när det blir för varmt.

En annan stor fördel med ull är att den kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas blöt. Dessutom drar ull inte åt sig odör och lukt på samma sätt som exempelvis bomull vilket gör att den sällar luktar illa.

Ull i strumpor

Ullens fantastiska egenskaper gör att den ofta används i exempelvis raggsockor, skidstrumpor och friluftsstrumpor. Detta eftersom de krusiga fibrerna skapar små luftluckor som effektivt fångar upp och binder värme. Dessutom behåller ullen sina värmeisolerande egenskaper även om den utsätts för snö och regn.

Ull används med fördel även i tunna ullstrumpor, som antingen kan användas som linerstrumpor, eller precis som de är. Alla ullstrumpor, tunna som tjocka, är hygieniska då de effektivt absorberar fukt och transporterar bort den från fötterna. Tack vare att de även är luktresistenta håller sig ullstrumpor även både sig själva och fötterna fräschare än exempelvis bomullsstrumpor.

Strumpor tillverkas i flera olika typer av ull som alla har sina olika egenskaper och strukturer. Ibland blandas ull även upp med akryl för att minska både produktionskostnader och försäljningspriset på produkten.

De olika sorter som du hittar i våra strumpor är traditionell fårull, merinoull samt alpackaull.

Merinoull

Merinoull kommer från merinofår och är en tunnare och lenare typ av ull. Den är inte heller lika krusig som vanlig traditionell fårull. Allt detta i kombination gör att merinoull känns extra mjuk och lyxig och sällan upplevs stickig.

Alpackaull

Alpackaull utvinns från kameldjuret alpacka. Fibrerna är väldigt långa och mjuka och har en silkesliknande lyster. 

I jämförelse med fårull är alpackaullen mjukare, varmare, glansigare och ännu mer slitstark. Den uppelvs även skonsammare mot huden och kliar inte.

Fördelar med ull

Fördelarna med ull är många. De allra främsta är att den är användbar året om, att den är hygienisk samt att den är både förnybar och helt nedbrytbar.

Här är en lista över ullens allra största fördelar:

  • Håller värmen effektivt: Ull isolerar värme i låga temperaturer, även när den blir blöt. Den passar därför utmärkt i plagg som används i filuftslivet.
  • Värmereglerande: Ser till att kroppen alltid håller en jämn temperatur, även i värme. Tunna ullplagg passar därför även bra att använda under vår och sommar.
  • Transporterar bort fukt: Absorberar stora mängder fukt utan att kännas blöt. Svett och fukt transporteras även bort från kroppen och till utsidan av plagget vilket håller dig torr och fräsch.
  • Självrengörande: Ullfibrer neautraliserar dålig lukt. Det räcker därför ofta att vädra ullplagg för att de ska fräschas upp.
  • Naturligt flammhämmande: Tack vare att ull innehåller mycket kväve och vatten är det mer svårantänt än exempelvis bomull och lin.
  • Biologiskt nedbrytbar: Ren ull, det vill säga ull som inte är uppblandad med syntetmaterial, är 100% nedbrytbar vilket gör den snäll mot miljön.
  • Förnybar: Får kan generellt klippas två gånger per år vilket gör ull till en förnybar råvara.

Nackdelar med ull

En viktig nackdela att vara medveten om är att vissa typer av ull kan klia, sticka och irritera huden. Ull har även en förmåga att krympa och är också förhållandevis dyr.

  • Kan irritera huden: Beroende på hur kraftig och krusig ullen är så kan den ibland kännas stickig vilket kan orsaka klåda och irritation. Ju tunnare ullen är desto mjukare upplevs den.
  • Krymper: När ull utsätts för fukt drar fibrerna ihop sig vilket gör att ull har en tendens att dra ihop sig i tvätt. Ullplagg ska därför tvättas kallt. De flesta ullplagg som krymper går dock ofta att sträcka ut till näst intill ursprungsstorlek igen.
  • Dyr: På grund av en kombination av höga produktionskostnader och ett mer begränsat utbud så är ull mycket dyrare än exempelvis bomull.