Sök

Lägg din beställning senast klockan 10.00 den 19/12* för leverans innan julafton.

Lägg din beställning senast klockan 10.00 den 19/12* för leverans innan julafton.

Stödstrumpor - Allt du behöver veta inför ditt köp

En kvinnlig modell med stödstrumpor och skor

Stödstrumpor är specialdesignade strumpor som hjälper till att förbättra blodcirkulationen i dina ben. Detta kan lindra svullnad och obehag som kan uppstå om du står eller sitter länge, är gravid, eller har vissa medicinska tillstånd som påverkar blodcirkulationen. Vid medicinska besvär, såsom svårare åderbråck eller liknande, rekommenderas dock oftast att man använder kompressionsstrumpor som ger ett högre tryck över benen.

Ska du använda stödstrumpor för första gången kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på när man köper sitt första par. Visste du till exempel att det finns stödstrumpor både utan tå och fot? Eller att du behöver mäta omfånget runt dina anklar och vader för att välja rätt storlek på dina stödstrumpor?

Vi kommer att reda ut allt du kan tänkas behöva veta innan du ska använda stödstrumpor för första gången inklusive vilka biverkningar man kan få, hur man väljer rätt storlek, när och varför man bör använda stödstrumpor, när man inte ska använda dem och mycket mer. Vi börjar med att reda ut hur stödstrumpor fungerar!

Vad är stödstrumpor för något?

Stödstrumpor är utformade för att förbättra blodcirkulationen i benen genom att sitta åt kring benen och ge ifrån sig ett ihållande tryck. Detta tryck kallas för kompression. Kompressionen är oftast graderad vilket innebär att trycket är som högst runt ankeln för att sedan minska upp mot knäet. Det är också detta som ser till att stödstrumpor stimulerar blodet och ger det en "knuff" i rätt riktning.

Stödstrumpornas kompression förhindrar benen från att svullna upp och orsaka ömhet och trötthet. Effektiviseringen av blodflödet mellan ben och hjärta förhindrar alltså att blodcirkulationen i benen saktar ner och minskar på så sätt även risken för uppkomst av exempelvis åderbråck och blodproppar eller trombos. 

En vanlig missuppfattning som många har är att det enbart är äldre som bör använda stödstrumpor, men sanningen är att de flesta av oss faktiskt har nytta av dem. Hur hög kompression man behöver varierar dock från person till person. 

En bild som förklarar visar vad en stödstrumpa är och vilka fördelar stödstrumpor har

Vad är skillnaden mellan stöd- och kompressionsstrumpor?

Termerna "stödstrumpor" och "kompressionsstrumpor" används ofta i samma sammanhang, i tron om att de har samma innebörd, men det finns vissa viktiga skillnader. Stödstrumpor har lägre kompression och används främst i förebyggande syfte medan kompressionsstrumpor används när medicinska besvär redan uppstått.

Att använda stödstrumpor i förebyggande syfte innebär att man bär dem för att stimulera blodcirkulationen vilket i sin tur minskar risken för uppkomsten av besvär som åderbråck och blodproppar. Man kan även bära dem för att undvika lättare svullnad och värk i benen. Stödstrumpor finns med mild kompression med ett tryck mellan 11-14 mmHg, men är allra vanligast i “Klass 1” och har då en graderad kompression mellan 15-21 mmHg. 

Kompressionsstrumpor används vanligtvis vid kronisk venös insufficiens (CVI), lymfödem, lipödem eller som behandling efter att ha drabbats av djup ventrombos (DVT), en blodpropp som uppstått i de djupa venerna i vadmusklerna. Kompressionsstrumpor finns i “Klass 2,3 och 4”.

Klass Tryck (mmHg) När bör man använda
Klass 1 15-21 Om du har milda symtom på åderbråck, trötta och tunga ben, eller svullnad i benen efter en lång dag
Klass 2 22-32 Om du har måttliga till svåra åderbråck, efter operation av åderbråck, svullnad i benen, förebyggande och behandling av venös insufficiens
Klass 3 33-46 Om du har svår venös insufficiens, lymphödem, eller efter en blodpropp
Klass 4 Över 46 Endast på medicinsk anvisning, för mycket svåra tillstånd

 

Hur vet du om du behöver stöd- eller kompressionsstrumpor?

Om du känner dig trött och svullen i benen efter en lång dag eller om du är gravid och kämpar med svullna fötter och vrister räcker det oftast med stödstrumpor för att lindra eller eliminera dina besvär. Det krävs dock att du använder stödstrumpor dagligen för att det ska ge ett ihållande resultat.

Om dina besvär inte försvinner efter några veckors användning eller om du redan lider av svår svullnad och värk eller åderbråck eventuellt misstänker att du råkat ut för en blodpropp eller lider av någon form av ödem bör du använda kompressionsstrumpor istället. Observera dock att du endast ska använda kompressionsstrumpor, eller stödstrumpor av klass 2,  på inrådan av läkare. Stödstrumpor av klass 1 kan du dock prova på eget initiativ.

Vilka olika typer av stödstrumpor finns det?

Det finns många olika sorters stödstrumpor som är anpassade för olika typer av vardagligt bruk i förebyggande syfte. Några exempel på detta är stödstrumpbyxor för gravida som har plats för den växande magen och stödstrumpor utan fot eller tår som ger dig ökad balans och flexibilitet. Det finns även stödstrumpor med kort- eller lårhögt skaft samt flygstrumpor som är utvecklade för att vara extra behagliga under långa flygningar, för att bara nämna några.

Listan med stödstrumpor för olika behov och tillfällen kan göras lång så det är bra att vara påläst om vilka olika varianter som finns så att du väljer den bästa varianten för just dig.

Här är en lista över de vanligaste stödstrumpstyperna:

  • Stödstrumpor för gravida
  • Stödstrumpor utan fot
  • Stödstrumpor utan tå
  • Stödstrumpor med dragkedja
  • Korta stödstrumpor
  • Medicinska stödstrumpor
  • Stödstrumpor för breda vader
  • Lårhöga stödstrumpor
  • Stödstrumpbyxor
  • Flygstrumpor
  • Stödstrumpor för träning
  • Stödstrumpor med karborreband

Stödstrumpor för gravida

Stödstrumpor för gravida är designade för att hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska obehag och värk i benen. Graviditet är en tid då kroppen genomgår en mängd förändringar, inklusive ökad blodvolym och förändrad blodcirkulation vilket orsakar att många gravida kvinnor svullnar upp i benen samt riskerar att få åderbråck.

Att använda stödstrumpor är ett effektivt sätt att förebygga åderbråck under graviditeten enligt studien “Compression stocking prevents increased venous retrograde flow time in the lower limbs of pregnant women” som publicerades i den vetenskapliga tidningen Phlebology år 2020. I studien testades undersökte man, med hjälp av duplexultraljud, hur väl blodet transporterades i venerna hos 30 gravida kvinnor som bar stödstrumpor respektive 30 gravida kvinnor som inte gjorde det. Resultatet visade att blodet cirkulerade mycket mer effektivt hos de kvinnor som burit stödstrumporna vilket gav slutsatsen att stödstrumpor förebygger både svullnad och venös insufficiens såsom åderbråck när man är gravid.

Det går utmärkt att bära vanliga knähöga stödstrumpor under graviditeten, men det finns även särskilda stödstrumpbyxor för gravida. Många föredrar dessa, särskilt under den senare halvan av graviditeten eftersom de ger stöd längs hela benet, men också för att de stödjer den växande magen vilket bidrar med extra komfort. För de som inte vill bära stödstrumpbyxor är lårhöga stödstrumpor ett annat bra alternativ om du vill ha mer stöd längs benet.

Infografik för stödstrumpor för gravida. Som visar fördelarna med stödstrumpor för gravida kvinnor.

Stödstrumpor utan fot

Stödstrumpor utan fot är vanliga som träningsstrumpor eftersom de låter dig behålla full balans och kontroll i fötter och tår samtidigt som de förser dig med välbehövlig kompression. De passar därför perfekt för exempelvis yoga eller pilates som utförs på träningsmatta, men kan även användas för annan typ av träning.

Många föredrar stödstrumpor utan fot eftersom de låter fötterna andas. De är alltså ett bra alternativ på sommaren eller för de som har problem med mycket fotsvett. Dessutom slipper du att stänga in fötterna i varma skor på sommaren då du kan använda stödstrumpor utan fot tillsammans med sandaler.

Eftersom fotlösa stödstrumpor endast ger stöd och kompression från ankeln och uppåt kan vissa uppleva att fötterna svullnar när de använder dem. I dessa fall kan stödstrumpor utan tå vara ett bättre alternativ eftersom de även ger stöd över foten samtidigt som de låter tårna vara fria.

Infografik som visar fördelarna med stödstrumpor utan fot

Stödstrumpor utan tå

Till skillnad från fotlösa stödstrumpor så har stödstrumpor utan tå endast öppna framme vid tårna. De har alltså en fot, men saknar tår. Detta innebär att stödstrumpor utan tå även stimulerar blodcirkulationen och minskar svullnad och värk i fötterna.

Stödstrumpor utan tå ger bra med kompression, men luftar samtidigt tårna vilket är tacksamt om du lätt drabbas av fotsvett eller under dagar när det är extra varmt. De är också ett bra alternativ för dig som lätt drabbas av skavsår av tåsömmen på stödstrumporna vilket exempelvis är vanligt vid diabetes.

Precis som andra typer av stödstrumpor finns stödstrumpor utan tå både i olika material och olika kompressionsklasser. De finns även i en variant med dragkedja som är extra enkel att ta av och på.

Infografik som visar varför stödstrumpor utan tår är bra

Stödstrumpor med dragkedja

Stödstrumpor med dragkedja är ofta tålösa, men finns även med hel fot, och har en dragkedja som löper längs med benet vilket gör dem enklare att trä på. Tack vare dragkedjan behöver du bara trä på foten och sedan dra upp dragkedjan för att få på dig stödstrumporna istället för att trä på hela skaftet vilket kan vara krångligt för vissa.

På grund av stödstrumpornas kompression krävs det en del kraft för att få på dem vilket gör att vissa upplever dem svåra att få på sig. Detta är speciellt vanligt bland äldre eller hos de som lider av ledsjukdomar som reumatism eller artros och som har värk i fingrar och leder. Stödstrumpor med dragkedja underlättar betydligt för dessa målgrupper och gör dem enklare både att ta på och av. 

Korta stödstrumpor

Korta stödstrumpor, eller stödstrumpor med korta skaft, är perfekta för de som söker fördelarna med kompression utan att täcka hela benet. De ser ut som vilka strumpor som helst och har ett lika högt skaft som vanliga vardagsstrumpor, men förser dina anklar med ett graderat tryck.

Eftersom korta stödstrumpor endast ger kompression över din fot och ankel är de inte optimala för de som lider av svårare svullnad och värk. Däremot är de ett bra alternativ för dig som bara behöver lite lättare stimulering av blodflödet i benen. Dessutom är korta stödstrumpor helt perfekta att bära under sommaren när det knähöga skaftet ofta känns för varmt. 

Korta stödstrumpor finns i flera olika material för vardagligt bruk i bomull, ull och bambu, men förekommer även som träningsstrumpor med ankelhögt skaft eller halkskydd. De förekommer främst med en graderad kompression av “Klass 1” även om det även finns undantag med högre kompression.

Korta stödstrumpor med infografik som visar förderlarna av denna typ av strumpor

Medicinska stödstrumpor

Kompressionsstrumpor, ofta kallade för medicinska stödstrumpor, används för att behandla specifika medicinska tillstånd eller som behandling efter operation. Till medicinska stödstrumpor räknas de kompressionsstrumpor som har en graderad kompression från 21 mmHg och uppåt, med andra ord kompressionsstrumpor i “Klass 2”, “Klass 3” och “Klass 4”.

Medicinska stödstrumpor av klass 2 används vid åderbråck och andra fall av måttlig venös insufficiens samt vid lipödem och efter att du drabbats av en ytlig blopropp, såkallad ytlig tromboflebit. Kompression 3 och 4 används främst vid svåra åderbråck, kraftig svullnad och värk, svåra fall av venös insufficiens samt för att behandla lymfödem. Glöm dock inte att medicinska stödstrumpor måste ordineras av läkare innan du börjar använda dem.

Stödstrumpor för breda vader

Har du lite kraftigare ben kan du behöva ett par stödstrumpor med breda vader för att få ut rätt passform och kompression av strumporna. Vanliga stödstrumpor kräver att man går upp i storlek för att vadmåttet ska passa större ben, men detta brukar innebära att de blir för stora i fötterna. Stödstrumpor med breda vader är bara rymligare över anklar och vader vilket innebär att de är bättre lämpade för de med “normalstora” skostorlekar.

Vi på Strumpbudet erbjuder två olika sorters stödstrumpor med breda vader. Den första varianten kommer från Supcare och har ett vadomfång på upp till 46 centimeter. Den andra sorten kommer från Jsocks och har extra breda vader med ett vadomfång upp till 55 centimeter. Dessa finns för både kvinnor och män medan strumporna från Supcare endast finns i damstorlek.

Infografik för stödstrumpor för breda vader

Lårhöga stödstrumpor

Lårhöga stödstrumpor är en bra lösning för dem som behöver kompression längre upp på benet. De är framför allt populära bland gravida kvinnor eller de som vill kunna bära stödstrumpor tillsammans med klänning eller kjol. 

Även om lårhöga stödstrumpor är vanligast bland kvinnor så finns det även vissa varumärken, som exempelvis Mabs, som erbjuder ett begränsat utbud av dem även för män. Stödstrumpor som sträcker sig över knäna finns även i form av stay-ups och är då oftast tillverkade i nylon och ser ut som strumpbyxor på benen.

Stödstrumpbyxor

Har du problem med svullnad och värk som sträcker sig långt upp på benet eller om du har drabbats av åderbråck på låret så är stödstrumpbyxor ett bra alternativ. De finns i alla möjliga olika kompressionsklasser och lämpar sig därför både för förebyggande och medicinskt bruk. Dessutom håller de dig välklädd samtidigt.

Precis som lårhöga stödstrumpor så är stödstrumpbyxor mycket populära bland gravida kvinnor som upplever mycket svullnad och värk under graviditeten. De fungerar dock lika bra att bära även när du inte är gravid och passar lika bra till vardags som till fest. Stödstrumpbyxor finns dessutom i flera olika tjocklekar så att de kan användas både på sommaren och vintern.



Flygstrumpor

Flygstrumpor är ett annat ord för stödstrumpor som är specifikt framtagna för att vara så bekväma under flygresan som möjligt. De är ofta lite tunnare och tillverkade i svalkande material för extra komfort. Det går dock bra att använda vilka stödstrumpor som helst när du flyger.

Det sammanhängande stillasittandet och begränsade utrymmet på flyget gör att blodcirkulationen i benen försämras vilket leder till att många upplever att fötter och ben svullnar. Den försämrade blodcirkulationen innebär även en ökad risk för att drabbas av blodproppar under flyget.

Att använda stödstrumpor när man flyger minskar både risker och besvär betydligt enligt studien “Compression stockings for preventing deep vein thrombosis in airline passengers” som publicerades i den medicinska tidskriften “Minerva Medica” 2016. Riskerna för att drabbas av blodproppar, eller DVT, minskar nämligen från ett tiotal per tusen passagerare till endast en eller två om man bär stödstrumpor när man flyger enligt denna studie.

Infografik av flygstrumpor och varför dem bör användas

Stödstrumpor för träning

Stödstrumpor för träning är designade för att hålla dig så bekväm och välpresterande som möjligt under din aktivitet. De är ofta utrustade med dämpning vid tår och häl för extra slitstyrka och är vanligtvis tillverkade i svala och fukttransporterande material för bästa komfort. Det finns även träningsstödstrumpor utan fot som exempelvis passar bra för hemmaträning på matta.

Många väljer att använda stödstrumpor under träningen, inte minst vid löpning, för att minska svullnad och trötthetssymtom i benen efter ansträngning. Det råder dock delade meningar kring om stödstrumpor gör någon nytta under träningen eller inte.

I studien “The effect of compression socks worn during a marathon on hemostatic balance”

publicerad i den medicinska tidskriften “The Physician and Sportsmedicine” 2015 visade det sig att de testpersoner som bar stödstrumpor under ett maraton löpte lägre risk för att drabbas av blodproppar än de som inte gjorde det.

I en avhandling gjord vid Göteborgs Universitet i slutet av 2022 visade det sig istället att stödstrumpor inte har någon positiv effekt vid löpning. Denna undersökning riktade sig dock till att se om stödstrumpor verkade prestationshöjande under träningen vilket de inte gjorde. Den undersökte alltså inte effekten på att motverka blodproppar eller koagulering i blodet.

Stödstrumpor med kardborreband

Om du har drabbats av bensår brukar du oftast rekommenderas att bära stödstrumpor med kardborreband, även kallade kompressionsbandage, istället för vanliga stödstrumpor. Dessa strumpor har justerbar kompression och kan anpassas efter flera olika kompressionsnivåer efter behov.

Stödstrumpor med kardborreband rekommenderas ibland även vid ödem eftersom man kan anpassa passformen under dagen allt eftersom svullnaden och storleken på benen förändras. Det populäraste kompressionsbandaget är circaid juxtacure.

Finns det olika stödstrumpor för dam och herr?

Ja, det finns specifika stödstrumpor designade för både kvinnor och män, även om skillnaderna ofta bara är estetiska i form av olika färger och mönster beroende på kön. Många stödstrumpor tillverkas dock endast i damstorlek samtidigt som det är väldigt ovanligt att stödstrumpor enbart tillverkas i herrstorlek. De flesta stödstrumpor för män finns nämligen även tillgängliga i mindre storlekar för kvinnor.

Vilka stödstrumpor för dam finns det?

Stödstrumpor för kvinnor finns i nästintill oändliga stilar, inklusive korta, knähöga, lårhöga, tålösa, fotlösa samt strumpbyxor och tights. Dessutom är utbudet av olika mönster och färger är betydligt större för kvinnor än för män. Numera går det i stort sett att hitta damstödstrumpor i allt från klassiskt randigt till roliga mönster med donuts eller sjukvårdsrelaterade motiv utan särskild ansträngning.

Stödstrumpor för dam finns i flera olika material och kan även vara designade för specifika användningsområden såsom graviditet, resa eller träning.

Vilka stödstrumpor för herr finns det?

Stödstrumpor för män är kanske allra populärast vid träning och finns i ett väldigt stort utbud när det kommer till träningsstödstrumpor. I övrigt är urvalet av stödstrumpor tyvärr mindre för män än för kvinnor, även om de går att hitta i samma typ av modeller, bortsett från strumpbyxor och tights. Utbudet i form av mönster och färger har dock växt sig större på herrsidan på senare år vilket är väldigt positivt.

Precis som för kvinnor finns det även stödstrumpor för män i olika material som exempelvis bambu, nylon, bomull och ull.

Vilka olika material finns stödstrumpor i?

Stödstrumpor finns i en uppsjö av olika material, både naturliga och syntetiska. De allra vanligaste naturmaterialen för stödstrumpor är bambu, bomull och ull medan nylon och mikrofiber är de vanligaste konstgjorda materialen.

De syntetiska materialen är allra vanligast bland kompressionsstrumpor, men förekommer även bland stödstrumpor i klass 1 i exempelvis stödstrumpbyxor och nylonstrumpor med kompression. Naturmaterialen förekommer tvärtom mest i stödstrumpor av klass 1.

Stödstrumpor i bambu

Bambu är ett naturmaterial med fantastiskt mjuka och svala fibrer som dessutom har hygieniska egenskaper som kan förbättra hygien och minimera dålig lukt. Stödstrumpor i bambu är därför populära bland de med känslig hud eller som har problem med fotsvett och/eller fotsvamp. De är också populära under sommaren när stödstrumporna i bomull ofta kan upplevas för kraftiga och varma.

Trots att bambu är väldigt svalkande i värme är det också värmande i kyla. Detta gör att stödstrumpor i bambu passar lika bra att använda på vintern som på sommaren. Detta är extra tacksamt exempelvis för diabetiker som behöver använda stödstrumpor av extra skonsamma material året om.

Stödstrumpor i bambu är allra vanligast i klass 1, men förekommer även i klass 2 i mindre utsträckning till skillnad från stödstrumpor i nylon som förekommer flitigt i alla kompressionsklasser.

Stödstrumpor i nylon

Nylon, eller polyamid som det också kallas, är ett hållbart material som är väldigt vanligt i stödstrumpor. Stödstrumpor i nylon är ofta tunna och genomskinliga likt strumpbyxor, men kan även vara kraftiga och nästintill omöjliga att se igenom.

De allra vanligaste stödstrumporna i nylon är svarta eller naturfärgade, men finns även i andra varianter, inklusive mönstrat. Nylon är extra populära på sommaren när man vill så tunna stödstrumpor på sig som möjligt och passar lika bra att använda under byxor som till kjol.

Stödstrumpor i nylon finns i alla kompressionsklasser och är särskilt vanliga bland kompressionsstrumpor i klass 2,3 och 4. De flesta av dessa kompressionsstrumpor brukar nämligen bestå av en mix med nylon som bas i motsats till klass 1 där de allra flesta stödstrumpor har en bas av bambu eller bomull.

Stödstrumpor i bomull

Bomull är ett naturligt material som andas och är behagligt att bära mot huden. Dessutom är det väldigt slitstarkt. Kombinationen av dessa egenskaper gör att bomull passar utmärkt både i strumpor och stödstrumpor.

Stödstrumpor i bomull finns i ett brett utbud för både kvinnor och män och är framförallt vanliga bland stödstrumpor av klass 1 eller lägre. Bomull förekommer dock även i kompressionsstrumpor, men utgör då oftast en lägre andel av strumpan i en mix med andra material.

En nackdel med stödstrumpor i bomull är att de kan upplevas kalla på vintern vilket gör att många föredrar stödstrumpor i bambu eller ull under de kallare delarna av året.

Stödstrumpor i ull

Ull isolerar mot både värme och kyla och är dessutom fukttransporterande vilket håller fötterna torra i fuktiga miljöer. Stödstrumpor i ull passar därför bra att bära året om även om de är allra populärast på vintern. 

För dig som vill ha ett par varma stödstrumpor, men ofta upplever att ull sticks kan stödstrumpor i merinoull vara ett bättre alternativ för dig. Merinoullen är nämligen mer finhårig än den vanliga, krusiga och sträva ullen, vilket gör att den känns mycket lenare och mjukare mot huden. Stödstrumpor i merinoull går att hitta från bland andra Mabs, Bola och Funq Wear.

Stödstrumpor i microfiber

Microfiber är ett syntetiskt material som är känt för sin hållbarhet samt mjuka och flexibla struktur. Det är dessutom ett snabbtorkande material som andas och används därför i många plagg som bärs nära huden, inklusive träningskläder, underkläder och stödstrumpor.

Stödstrumpor i microfiber är även populära som flygstrumpor eftersom de är tunnare än de flesta andra strumpor och samtidigt andas bättre än tunna stödstrumpor i nylon. Trots deras tunna konstruktion är stödstrumpor i microfiber relativt tåliga och tål ofta att tvättas många gånger utan att slitas eller tappa form.

Vilka kompressionsklasser finns det för stödstrumpor?

Stödstrumpor delas in i olika kompressionsklasser som berättar hur högt tryck strumporna ger ifrån sig. Det finns generellt fyra kompressionsklasser, där klass 1 och 2 är de mest använda medan de högre klasserna endast används vid svåra medicinska besvär.

Har du någon gång köpt stödstrumpor har du kanske kommit över begreppet "mmHg". Denna förkortning står för "millimeter kvicksilver" och är den enhet som används för att mäta kompressionen i strumporna och som hjälper till att dela in dem i olika klasser. 

Trycket i ett par stödstrumpor varierar kraftigt och det är därför viktigt att hålla koll på vilket tryck som just du behöver. Ju högre siffra som anges desto högre är också trycket.

Generellt är stödstrumpor av klass 1 (15-21mmHg) ett bra alternativ för dig som behöver ett par stödstrumpor till vardags för att hålla benen pigga och som inte redan lider av några större besvär. Strumpor med ett högre tryck än klass 1 kallas för kompressionsstrumpor. 

Stödstrumpor Klass 1

Stödstrumpor i klass 1 utövar en graderad kompression mellan 15-21 mmHg. De används framför allt av människor som i det stora hela är friska för att minska risken att drabbas av besvär såsom åderbråck och blodproppar. De lämpar sig även bra för dig som redan har antydan till åderbråck eller lider av trötthet och tyngdkänsla i benen.

Strumpor av klass 1 är därför perfekta för dig med ett arbete som innebär att benen håller sig i samma position under en längre tid. Några exempel på sådana arbeten är kontorsarbeten och arbeten inom sjukvården. Stödstrumpor inom klass 1 är också ett utmärkt val för träning samt för dig som ska resa långt eller är gravid.

Stödstrumpor Klass 2

Klass 2 innefattar kompressionsstrumpor med ett tryck som ligger mellan 23-32 mmHg och är egentligen inga stödstrumpor. Detta är en kraftig kompression och ska endast användas på inrådan av läkare. Strumpor med detta tryck rekommenderas för de som redan lider av svåra venösa besvär eller kraftiga trötthetssymtom i benen. De används även ofta i samband med operation och i behandlingar av blodproppar och liknande.

Mild kompression

Mild kompression är egentligen ingen kompressionsklass utan ligger precis utanför ramen för stödstrumpor av klass 1 med en graderad kompression mellan 11-14 mmHg. Är man i regel frisk eller enbart brukar drabbas av lätt trötthet och svullnad i benen kan det räcka att använda strumpor med mild kompression för att se till att blodflödet inte saktar ner och ansamlar sig. 

Våra mildaste stödstrumpor kommer från Zent och Capital. Dessa produkter är också våra billigaste alternativ och kan vara ett bra val för dig som är ute efter prisvärda stödstrumpor med låg kompression. 

Är billiga stödstrumpor bra?

Billiga stödstrumpor behöver absolut inte vara dåliga. Hur bra du upplever ett par stödstrumpor kan dock variera från person till person beroende på ditt behov. En billig stödstrumpa med mild kompression kommer troligtvis att upplevas bra för dig använder den i förebyggande syfte medan du som redan lider av medicinska besvär kommer att uppleva den som dålig eftersom den inte gör någon skillnad för dig.

Priset på en stödstrumpa kan även variera av flera anledningar bortsett från kompressionsklass, inklusive material, design och varumärke där exempelvis stödstrumpor i ull och merinoull tenderar att vara dyrare. Detta innebär dock inte alltid att de generellt är bättre även om de kan vara bättre för vissa ändamål.

Är dyra stödstrumpor bättre än billiga stödstrumpor?

Dyra stödstrumpor inkluderar ofta specialdesignade modeller (som exempelvis stödstrumpor med extra breda vader) eller stödstrumpor tillverkade av exklusiva material som medför dyrare tillverkningskostnader vilket i sin tur leder till ett högre slutpris. Om dessa stödstrumpor är bättre än billiga stödstrumpor eller inte är svårt att säga, de kan vara bättre för vissa användningsområden, men själva kvaliteten behöver inte alltid vara bättre.

Det ska dock nämnas att kvaliteten kan skilja sig åt nämnvärt mellan vissa modeller och varumärken för stödstrumpor även om de är tillverkade av samma material. Kvaliteten på exempelvis bomull eller bambuviskos kan variera och slutkvaliteten på materialet kan även skilja sig åt beroende på hur mycket materialen är uppblandade. Ett par dyra stödstrumpor i bomull kan i det avseendet vara bättre än ett par billiga stödstrumpor i samma material, men det behöver inte alltid vara så.

Var kan jag köpa billiga stödstrumpor?

Det går att köpa stödstrumpor för dryga hundralappen hos de flesta apotek, men det går även att köpa billiga stödstrumpor hos stora e-handelsbutiker som exempelvis Amazon. Du kan självklart även köpa prisvärda stödstrumpor här på Strumpbudet med priser från 79 kronor per par.

Ett annat tips för att få ett bra pris är att köpa ett flerpack med stödstrumpor då detta brukar vara mycket billigare än att köpa strumporna styckvis. Du kan även passa på att fynda stödstrumpor på rea under exempelvis sommar- och vinterrean när många butiker passar på att rea ut utgångna modeller.

Kan man få biverkningar av att använda stödstrumpor? 

Så länge du bär stödstrumpor på rätt sätt är det väldigt osannolikt att du får biverkningar av att använda dem. Har du dock fel storlek och passform på dina stödstrumpor finns det dock en risk för att du kan uppleva viss negativ effekt om de sitter för hårt. Sitter de istället för löst kommer du inte att råka ut för några biverkningar, men du kommer förmodligen inte heller att få ut någon positiv effekt av dem.

De vanligaste biverkningarna orsakade av dåligt sittande stödstrumpor är:

  • Strypt blodtillförsel: Om stödstrumporna sitter åt för hårt kan de strypa blodflödet istället för att stimulera det vilket ger motsatt effekt och därmed istället ökar risken för blodproppar och åderbråck.
  • Förvärrad svullnad och värk: När blodcirkulationen saktar ned på grund av för hårt åtsittande stödstrumpor är risken stor för att dina ben kommer att svullna upp, värka eller kännas trötta, både när har på dig dem och efter du har tagit av dem.
  • Hudirritation: Klåda, rodnad eller annan typ av hudirritation kan uppstå om stödstrumporna klämmer åt för hårt mot huden. I allra värsta fall kan man även få bensår. Har du känslig hud kan hudirritation dock uppstå även om stödstrumporna sitter rätt då du kan reagera på olika typer av material. Stödstrumpor av mjuk bomull, bambuviskos eller merinoull brukar vara bra för känslig hud.
  • Blåmärken och skav: För hårt sittande stödstrumpor kan även orsaka blåmärken eller i värsta fall skav och sår på benen, speciellt om du har torr hud. Har du känslig hud är det därför extra viktigt att du väljer stödstrumpor av skonsamma material.
  • Kan det vara farligt att använda stödstrumpor?

    Stödstrumpor är generellt säkra att bära (med undantag från människor med särskilda hälsotillstånd) förutsatt att de sitter som de ska. Sitter stödstrumporna för hårt kan du dock uppleva ökad värk och svullnad, hudirritation samt blåmärken och skav. ‘

    Sitter stödstrumporna åt alldeles för hårt riskerar du i värsta fall att drabbas av blodproppar eller åderbråck. Du kommer med största sannolikhet dock att känna av att strumporna sitter åt för hårt innan du råkar ut för något sådant allvarligt eftersom det kommer att göra ont när du bär dem.

    Hur väljer man storlek på stödstrumpor?

    Det räcker inte bara att gå efter vilken skostorlek du har när du väljer stödstrumpor utan du behöver även ha koll på ditt ankel- och vadomfång. Det låter kanske krångligt, men i själva verket är det väldigt enkelt. Det enda du behöver är ett måttband!

    Det är viktigt att ta dina mått direkt på morgonen eftersom dina ben inte hunnit svullna upp än. Av samma anledning ska du helst även ta på dig dina stödstrumpor redan innan du rest dig upp ur sängen. På så sätt får du ut det mesta av dina strumpor vad gäller både funktion och passform.

    Alla stödstrumpor av klass 1 och uppåt från etablerade varumärken har en måttabell som beskriver vilka mått som modellen är anpassad för. De flesta modeller finns i olika fotstorlekar och för vardera fotstorlek står tillhörande ankel- respektive vadmått angivet. För lårhöga stödstrumpor (stay ups) eller stödstrumpbyxor behöver du även ta hänsyn till låromfång, benlängd, vikt och längd.

    Alla viktiga mått står alltid angivna i måttabellen på produktsidan för produkten så att du kan kontrollera vilken storlek som passar dig bäst. Observera att måtten kan skilja sig åt mellan olika varumärken och att du därför kan behöva ha olika storlekar på stödstrumpor beroende på var de kommer ifrån.

    Hur mäter man stödstrumpor?

    1. Börja med att mäta ditt ankelomfång. Det gör du genom att placera måttbandet runt ankelns smalaste del.
    2. Måtta sedan ditt vadomfång. Du mäter då vadens omkrets där den är som störst.

    Då var det klart! Regeln är alltså att hålla koll på ankelns minsta omkrets respektive vadens största omkrets. När du vet detta blir det genast mycket enklare att hitta rätt i måttabellerna.


    Hur hårt ska stödstrumpor sitta?

    Stödstrumpor ska sitta tajt, men de ska inte klämma åt så att de gör ont när du har på dig dem. Korrekt sittande stödstrumpor ska kännas som de ger ett jämnt tryck över hela området de täcker, utan att glida ner eller skära in upptill vid resåren.

    Väljer du rätt storlek efter dina vad- och ankelmått sitter stödstrumporna med största sannolikhet som de ska. Vissa modeller med tunn resår kan dock upplevas som att de skär in upp till trots att man utgått efter rätt mått. Ett tips är då att välja stödstrumpor med bredare resår för bättre komfort. Supcare har exempelvis hela 5 centimeter bred resår för att hindra att de skär in i benen.

    Hur tar man på sig stödstrumpor?

    Med rätt teknik är det faktiskt väldigt enkelt att ta på sig stödstrumpor. Här är vår enkla steg-för-steg guide för hur du tar på dig stödstrumpor på ett smidigt sätt:

    1. Trä in handen i strumpan och ta tag i hälen. Vänd sedan skaftet ut och in, med hjälp av andra handen, ända ner till hälens början.
    2. För in foten ordentligt och se till att tån och hälen på strumpan är rätt placerade.
    3. Dra sedan försiktigt upp skaftet längs benet och placera resåren strax nedanför knäet.
    4. Släta sedan ut eventuella veck och se till att strumpan sitter helt slätt runt om.

    För dig som ändå upplever det svårt att klä på dig stödstrumpor eller kompressionsstrumpor finns det särskilda strumppådragare som underlättare processen ytterligare.

    Vad är en strumppådragare för stödstrumpor?

    En strumppådragare för stödstrumpor är ett hjälpmedel som gör det enklare att trä på dem. De är ofta utformade som en stående ställning som man placerar strumpan över för att skaftet ska utvidgas. Sedan kan du enkelt stoppa ner ditt ben i strumpan och dra upp skaftet utan större  ansträngning. Dessa ställningar har dessutom ofta handtag på vardera sida som gör att du kan dra upp skaftet utan att behöva dra i det med händerna.

    Det finns även enklare, handhållna, strumppådragare som man kan använda sig av. Dessa är bågformade, med fastsydda band som fungerar som handtag, och ofta tillverkade i plast eller klädd papp. Dessa fungerar i princip på samma sätt som de mer avancerade ställningarna i metall, med undantaget att du drar ut strumppådragaren på samma gång som du drar upp benet på strumporna.

    Varför ska man använda stödstrumpor?

    Stödstrumpor används för att förbättra blodcirkulationen i ben och fötter samt för att minska värk- och obehagskänslor i benen. Detta i sin tur förebygger bland annat blodproppar, åderbråck och kalla fötter. Stödstrumpor kan även vara ett bra hjälpmedel för de som lider av diabetes, neuropati, benhinneinflammation eller bensår.

    Hjälper stödstrumpor mot svullna ben och fötter?

    Ja, stödstrumpor är effektiva för att minska svullnad i ben och fötter. Genom att applicera graderad kompression längs benet hjälper de till att upprätthålla blodflödet och förhindra vätskeansamling, även efter bara kort användning. Enligt studien “Acute effect of wearing compression stockings on lower leg swelling and muscle stiffness in healthy young women” publicerad i “Clinical Physiology and Functional Imaging” 2018 minskade både vadomkretsen och vattenvolymen i benen på testpersonerna efter bara 30 minuter.

    Förebygger stödstrumpor åderbråck och blodproppar?

    Stödstrumpor kan hjälpa till att förhindra åderbråck och djup ventrombos (blodproppar) genom att effektivisera blodcirkulationen i benen. Detta är särskilt tacksamt hos personer som står eller sitter under långa perioder då blodet får det allt svårare att röra sig upp mot hjärtat igen.

    Personer som opererat bort åderbråck löper en mycket mindre risk för återkommande åderbråck om de använder stödstrumpor regelbundet i vardagen efter operationen. Detta bevisades i studien “Reduction of Varicose Vein Recurrence by Use of Postoperative Compression Stockings” gjord av J. P. Travers och G. Makin 1994. I denna studie var det endast 6% av de som använt stödstrumpor regelbundet efter operationen som fått tillbaka sina åderbråck i förhållande till hela 71% av de som inte använde stödstrumpor.

    Kan man använda stödstrumpor vid högt blodtryck?

    Högt blodtryck, även kallat hyporteni, innebär att arbetsbelastningen för hjärtat är för hög när det pumpar ut blodet tillbaka ut i kroppen. Genom att använda stödstrumpor kan man lätta på blodtrycket, även i de minsta kapillärerna i tårna, enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften “Clin Hemorheol Microcirc” år 2018.  


    Kan man använda stödstrumpor när man har benhinneinflammation?

    Benhinneinflammation, är faktiskt inte någon inflammation utan snarare en skada som uppstår på grund av överbelastning, ofta orsakad av upprepad träning. Stödstrumpor kan hjälpa till att lindra smärta och svullnad associerad med benhinneinflammation genom att bidra med värme och stöd samt ökad blodcirkulation i benen. Det finns även speciella vadskydd med kompression som är utformade specifikt för att användas vid benhinneproblem.

    Kan man använda stödstrumpor vid neuropati?

    Polyneuropati är en nervsjukdom som kan påverka flera delar av kroppen, men börjar oftast visa sig genom domningar och stickningar i fötter och ben. Att använda stödstrumpor kan hjälpa till att lindra besvären genom att hålla igång blodcirkulationen och minska svullnad och värk. Beroende på orsaken till neuropatin är användning av stödstrumpor dock inte alltid lämpligt. Du bör därför alltid rådgöra med en läkare innan användning.

    Kan man använda stödstrumpor när man har diabetes?

    Många personer med diabetes har problem med blodcirkulationen och i dessa fall kan stödstrumpor vara till hjälp. En studie publicerad i BMJ Open Diabetes Res Care, år 2020, med 94 testpersoner visade att stödstrumpor är säkra att bära för diabetiker då ingen av testpersonerna med diabetes fick några komplikationer av att bära dem. Det fanns heller ingenting i studien som tydde på att stödstrumpor skulle försämra blodcirkulationen hos diabetespatienter. 

    Förutom att förbättra blodcirkulationen kan stödstrumpor även minska risken för blodproppar och sår, två vanliga komplikationer vid diabetes. Det är dock viktigt att använda så skonsamma stödstrumpor som möjligt för att undvika sår och skav. Några exempel på bra stödstrumpor för diabetiker är stödstrumpor i bambu, stödstrumpor utan tå samt stödstrumpor som saknar tåsöm.

    Hjälper stödstrumpor mot kalla fötter?

    Kalla fötter kan bero på dålig blodcirkulation i dina fötter och ben. Om detta är orsaken kan stödstrumpor hjälpa dig att värma upp fötterna igen. Stödstrumporna ser nämligen till att blodet cirkulerar mer effektivt vilket gör att även värmen i kroppen sprider sig mer jämnt, även ut till fötterna.

    Hjälper stödstrumpor mot dålig blodcirkulation?

    Ja, stödstrumpor är designade för att hjälpa till att förbättra blodcirkulationen. Genom att tillämpa gradvis tryck längs benet hjälper de till att upprätthålla blodflödet och förhindra blodproppar.

    Kan man använda stödstrumpor om man har bensår?

    Sår på fötter och underben som inte läker inom sex veckor kallas för bensår och uppstår ofta på grund av dålig blodcirkulation. Bensår måste ses över av en läkare och behandlas oftast med kompressionsbehandling genom lindning eller med särskilda kompressionsstrumpor, ofta med karborreband. Stödstrumpor ger oftast en för mild kompression för att behandla bensår. Det är dock viktigt att få din behandling ordinerad och kontrollerad av en läkare för att undvika komplikationer.

    När ska man använda stödstrumpor?

    För att få ut så bra effekt som möjligt bör man använda stödstrumpor dagligen som ersättning för vanliga strumpor. De kan dock även bäras vid enskilda tillfällen såsom vid långresor eller träning då många upplever som värst besvär. Stödstrumpor är också ett bra hjälpmedel för gravida då de ofta drabbas av svullna fötter och ben samt löper en ökad risk för att drabbas av åderbråck. Det är dock viktigt att ta av dig stödstrumporna innan du går och lägger dig då det oftast inte rekommenderas att sova med dem.

    Kan man sova med stödstrumpor?

    Om du opererats i benen och riskerar att drabbas av trombosprofylax (blodproppar) kan du bli rekommenderad att bära särskilda stödstrumpor även på natten. I vanliga fall behöver du dock inte bära stödstrumpor när du sover.

    Detta beror på att blodet cirkulerar bra på egen hand när du ligger ner i jämförelse med när du står och sitter upp eftersom blodet då måste arbeta mot gravitationen.

    Det är bra att lufta dina ben och fötter om natten för att ge din hud en chans att återhämta sig och för att undvika skav. Förutom att du löper en risk för skav är det dock inte farligt att använda stödstrumpor när du sover, även om det oftast är överflödigt. Att råka somna med stödstrumpor eller att sova med stödstrumpor när du flyger är alltså inga problem.

    Hur länge kan man ha stödstrumpor på sig?

    För att få ut så mycket av stödstrumporna som möjligt rekommenderas att du använder stödstrumporna hela dagen. Du bör alltså ta på dig dem med en gång på morgonen och ta av dig dem precis innan du går och lägger dig för natten. På så sätt får dina ben den hjälp de behöver på dagen för att minska risken för svullnad och värk samtidigt som de får luftas och återhämta sig nattetid.

    Ska man använda stödstrumpor på jobbet?

    Ja, om ditt jobb innebär långvarig stående eller sittande, kan stödstrumpor vara till stor hjälp för att hålla dina ben pigga och friska. Stödstrumpor är särskilt populära hos vårdpersonal, men är även effektiva för kontors- och lagerarbetare samt flygpersonal, 

    Är stödstrumpor bra när man arbetar inom vården?

    Absolut! Vårdpersonal spenderar ofta många timmar på fötterna vilket gör det svårare och svårare för blodet att cirkulera. Genom att använda stödstrumpor när du arbetar inom vården minskar du risken för att benen blir tunga och trötta. 

    Bör man använda stödstrumpor när man arbetar på kontor?

    Precis som när du står upp hela dagarna så påverkas blodcirkulationen lika negativt av att sitta ner under längre perioder. Stödstrumpor är därför bra att använda för att stimulera blodcirkulationen när du exempelvis arbetar på kontor eller för andra sittande arbetare såsom buss- eller tågförare.

    Kan man använda stödstrumpor efter operation?

    Ja, stödstrumpor rekommenderas ofta att bäras efter operation istället för kompressionsförband. Detta är särskilt efter operationer som ökar risken för blodproppar, såsom ortopediska operationer. Du bör dock inte använda vilka stödstrumpor som helst utan blir oftast ordinerad att bära särskilda stödstrumpor som är avsedda att användas efter att du blivit opererad. 

    Vilka stödstrumpor bör man använda när man opererat sig?

    Efter att du opererats i benen blir du oftast rekommenderad att bära så kallade antitrombos- eller antiembolistrumpoer för att minska risken för blodproppar. Dessa stödstrumpor är kliniska och därför oftast vita till färgen. De är också ofta tunnare i kvaliteten och tillverkade i polyamid, men kan se ut på lite olika sätt. Det finns exempelvis antitrombos och antiemoblistrumpor som med både knähöga och lårhöga skaft och det finns även modeller som saknar tår.

    Antitrombos och antiembolistrumpor har ibland ett inspektionshål på undersidan av tårna som gör det enklare för vårdpersonal att undersöka patientens fot utan att behöva ta av hela strumpan. Eftersom dessa strumpor är designade för att användas vid sårläkning och återhämtning tål de oftast att tvättas i högre temperatur än vanliga stödstrumpor för att minska risken för bakterier. Vanligtvis går de nämligen att tvätta i mellan 70-95 grader medan andra stödstrumpor oftast rekommenderas att tvättas i 30-60 grader.

    Hur länge ska man använda stödstrumpor efter operation?

    Vanligtvis brukar man behöva använda stödstrumpor någonstans mellan 2-6 veckor efter operationen, men det kan även behövas kortare eller längre än så. Hur länge man behöver använda stödstrumpor efter operation beror på vilken typ av operation det rör sig om och om läkningen går som den ska. Du brukar alltid få rekommenderad användningstid angiven av din läkare direkt efter ingreppet och vid dina återbesök.

    När ska man inte använda stödstrumpor?

    Även om stödstrumpor är behjälpliga för de flesta människor, finns det vissa tillstånd där användningen av dem kan vara olämplig eller till och med farlig. Dessa inkluderar allvarliga tillstånd som perifer arteriell sjukdom, kongestiv hjärtsvikt, septisk flebit eller vätskande hudinflammationer. Du bör därför alltid rådfråga en läkare innan du använder stödstrumpor om du lider av något av dessa tillstånd.

    Kan alla använda stödstrumpor?

    Ja, människor i alla åldrar kan använda stödstrumpor förutsatt att man inte har några sjukdomar som förhindrar det. Detta innebär alltså att även barn kan ha nytta av stödstrumpor i vissa sammanhang även om det inte är så vanligt att barn använder stödstrumpor här i Sverige.

    Kan barn använda stödstrumpor?

    Stödstrumpor används oftast av barn för att behandla medicinska tillstånd som påverkar blodcirkulationen i benen negativt snarare än till vardags. De är dock säkra att använda för barn även till vardags förutsatt att de inte lider av några allvarliga medicinska tillstånd som förhindrar det. I vissa länder är det även vanligt att barn använder stödstrumpor när de idrottar. Den amerikanska detaljhandelskedjan Walmart har exempelvis ett väldigt stort utbud av stödstrumpor, särskilt inriktade för träning, för barn från 5 år.

    Vilka stödstrumpor är bra att ha i strumplådan?

    Vi rekommenderar att du har några olika sorters stödstrumpor i strumplådan så att du har något som passar för alla tillfällen. Det allra bästa är att ha en bas av stödstrumpor i användbara färger som svart, vitt, marinblått och grått som är lätta att matcha med det mesta och sedan komplettera med några roliga mönster som du kan skoja till det med emellanåt. Det är även bra att satsa på minst ett par extra tunna stödstrumpor i nylon, bambu eller bomull som du kan använda när det är varmt.

    Tunna stödstrumpor

    Tunna stödstrumpor är ett utmärkt alternativ under sommaren, under långa resor eller om du bara behöver ett par smidigare stödstrumpor under byxorna. De finns tillgängliga i både dam- och herrstorlekar och förekommer i flera olika material.

    Mabs “Thin Cotton” är en extra tunn stödstrumpa i bomull som finns i storlekar som passar både män och kvinnor. Önskar du hellre tunna stödstrumpor i bambu så rekommenderar vi Supcares släta modeller i bambuviskos. De allra vanligaste tunna modellerna är dock tillverkade i nylon eller polyamid.

    Svarta stödstrumpor

    Svarta stödstrumpor är ett klassiskt och diskret val som passar alla tillfällen, oavsett kön. De går dessutom att hitta i både bomull, bambu, ull och nylon vilket gör att de är användbara oavsett tidpunkt på året. Det kan därför vara bra att investera i några svarta stödstrumpor i olika material så att du kan anpassa strumporna efter temperaturen. Ett par svarta stödstrumpor i ull är exempelvis perfekta för vinterns kalla dagar medan ett par i bambu svalkar när det är varmt.

    Vita stödstrumpor

    Vita stödstrumpor ger ett fräscht intryck och är särskilt populära för de som arbetar inom vården eftersom de ger ett kliniskt intryck. Precis som svarta stödstrumpor finns de i flera olika populär, men är allra vanligast i bomull och bambu. Du kan hitta vita stödstrumpor hos de flesta stödstrumpsmärkena såsom Supcare, Mabs och The Doctor Recommends.

    Roliga stödstrumpor

    Diskreta svarta och vita stödstrumpor i all ära, men ibland är det roligt att liva upp vardagen med ett par roliga stödstrumpor i glada färger och mönster. Supcare, Capital, The Doctor Recommends och Svensk Husman är bara några varumärken som säljer stödstrumpor med roliga mönster.

    Många upplever det som ett nödvändigt ont att bära stödstrumpor. Att bära roliga stödstrumpor kan därför vara ett sätt att få bort den påtvingade känslan eftersom de ser ut som vilka strumpor som helst när du väl har dem på fötterna. 

    Vilka storlekar finns stödstrumpor i?

    Stödstrumpor finns i ett brett utbud av storlekar, från extra små till extra stora, för att passa olika människors behov. Det finns generellt två olika typer av sätt att ange storlekarna på. Vissa varumärken anger storlekarna i vanliga klädstorlekar, vanligtvis mellan S-XXL, medan andra delar upp storlekarna enligt skostorlek, då vanligtvis mellan 34/36-46/48. Vilka ankel- och vadmått som gäller för respektive storlek står sedan angivet i produktens måttabell.

    Finns det stödstrumpor i stora storlekar?

    Hur man definierar stödstrumpor i stora storlekar kan variera beroende på vilket behov man har. En del syftar till stora fot- eller skostorlekar på strumporna medan andra syftar till större ankel- och vadmått. De förstnämnda brukar inte vara särskilt svåra att hitta då vanliga varumärken som Mabs och Supcare erbjuder stödstrumpor i XXL (44-47) respektive 46-48. 

    Större ankel- och vadmått för normalstora skostorlekar kan vara svårare att hitta även om det finns. Dessa modeller kallas ofta för stödstrumpor för breda vader. Vi erbjuder stödstrumpor med bred vad från både Supcare och Jsocks. Skulle du inte hitta några stödstrumpor i dina mått finns det i vissa fall möjlighet att måttbeställa detta hos vårdcentralen.

    Vad är måttbeställda stödstrumpor?

    Måttbeställda stödstrumpor är strumpor som har specialanpassats efter en persons specifika mått och behov. Detta gäller vanligtvis för kompressionsstrumpor, vid svårare medicinska besvär, men ibland kan även stödstrumpor skrivas ut för patienter som faller utanför ramen för standardstorlekarna som finns i butik.

    Är måttbeställda stödstrumpor gratis?

    Hur mycket måttbeställda stödstrumpor kostar för patienten varierar mellan olika regioner. I vissa regioner kan man få upp till två par stödstrumpor gratis per år om det bedöms att patienten är i behov av det. Ibland har man även möjlighet att beställa extra stödstrumpor utöver detta om man bekostar dessa själv. I andra regioner får man istället bekosta alla måttbeställda stödstrumpor själv vilka ofta är betydligt dyrare än de modeller man köper direkt i affären.

    Även om det kan vara dyrt att måttbeställa stödstrumpor är det bra att investera i två par med en gång om möjligt eftersom du behöver kunna använda ett par när det andra tvättas.

    Hur tvättar man stödstrumpor?

    Stödstrumpor ska tvättas efter varje användning för att återgå till optimal funktion samt för att få dem att hålla så länge som möjligt. Hur man ska tvätta dem varierar dock beroende på vilket material de är tillverkade av, men normalt brukar de rekommenderas att tvättas i mellan 30-60 grader.

    Rekommenderade grader för maskintvätt står alltid angivet på stödstrumpornas förpackning. Du bör aldrig tvätta stödstrumporna varmare än vad som står angivet eftersom detta kan förstöra elasticiteten och kompressionen i dem. Du ska heller aldrig använda sköljmedel när du tvättar stödstrumporna eftersom även detta förstör stretchen i strumporna.

    Kan man torktumla stödstrumpor?

    Av samma anledning som du inte ska tvätta stödstrumpor för varmt ska du inte heller torktumla dem eftersom värmen kan förstöra passformen och elastanet i dem. Genom att lufttorka strumporna försäkrar du dig om att stödstrumporna behåller sin funktion mycket längre. Detsamma gäller även för vanliga strumpor samt underkläder då resåren förstörs av torktumling.

    Var kan man köpa stödstrumpor?

    Stödstrumpor är väldigt lättillgängliga idag och finns till och med att köpa på alltifrån apotek till större livsmedelsbutiker och butikskedjor som exempelvis Lindex och Åhléns. Allra störst utbud hittar du dock hos onlinebutiker som är särskilt inriktade på strumpor eller vårdprodukter som exempelvis Strumpbudet, Vårdväskan eller Mediconline.

    Här nedan har vi sammanställt en lista med populära butiker att köpa stödstrumpor i:

    • Apotek: Du kan hitta stödstrumpor hos i stort sett alla apotek både i fysiska varianter såsom Apoteket, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek, men även hos onlineapotek som Apotea och Meds. Utbudet varierar, men består oftast av stödstrumpor från Mabs och Life Wear i klass 1 samt i klass 2 (kompressionsstrumpor). 
    • Strumpbudet: Erbjuder ett stort utbud av stödstrumpor från Zent och Supcare med mild kompression samt i klass 1 till låga priser. Vi erbjuder alltifrån knähöga stödstrumpor i bomull, nylon, bambu och ull till korta stödstrumpor och stödstrumpbyxor för gravida. Vi har även ett mindre utbud av kompressionsstrumpor.
    • Vårdväskan: Har ett brett utbud av roliga stödstrumpor i glada färger i klass 1, men erbjuder även modeller i basfärger som svart och grått. Vårdväskan är särskilt populär bland vårdpersonal som vill bära lite spexigare stödstrumpor på jobbet.
    • Lindex: Erbjuder ett mindre utbud av tunna och billiga stödstrumpor i nylon (från sitt eget varumärke) med lättare kompression i naturfärgat och svart.
    • Åhléns: Har ett mindre, men relativt brett, utbud av stödstrumpor med lättare kompression i nylon. Åhléns erbjuder nämligen knähöga och lårhöga stödstrumpor samt stödstrumpbyxor i olika tjocklekar och färger från bland annat Vogue och sitt eget varumärke. De har även stödstrumpbyxor med “shape”-funktion.
    • Mediconline: Webbutik med ett stort utbud av olika vårdprodukter, däribland stöd- och kopmressionsstrumpor. En stor fördel med Mediconline är att de även erbjuder kompressionsstrumpor i klass 3.

    Vilka varumärken är bäst för stödstrumpor?

    Stödstrumpor finns i otroligt många varumärken vilka alla är bra ur olika perspektiv. Det är därför svårt att välja ett enda varumärke som är bäst. Supcare är exempelvis bra på prisvärda, mönstrade stödstrumpor i klass 1 och 2 i bambu, bomull och ull medan Jobst och Mediven är högt ansedda för sina avancerade medicinska kompressionsstrumpor. Olika varumärken för stödstrumpor kan därför vara bäst på olika sätt.

    Här nedan ser ni en lista över några av de mest populära varumärkena för stödstrumpor på marknaden:

    • Supcare
    • Mabs
    • Jobst
    • Zent
    • Pahne
    • Scholl
    • The Doctor Recommends
    • Medi

    Supcare

    Supcare är ett välkänt märke inom stödstrumpor och erbjuder modeller för både kvinnor och män i klass 1 och 2 från storlekarna 34-36 upp till 46-48. De erbjuder dessutom stödstrumpor både med och utan fot samt stödstrumpor med bredare vadomfång. Ett extra plus är att de även har diabetesstrumpor och vanliga strumpor i sitt sortiment i både bambu och ull.

    Mabs

    De allra flesta som någon gång har köpt stödstrumpor på Apoteket har med största sannolikhet köpt en modell från Mabs. Mabs stödstrumpor finns nämligen på de flesta apotek och är kända för sin höga kvalitet av stöd- och kompressionsstrumpor i klass 1 och 2. De erbjuder främst stödstrumpor i basfärger som svart, grått och marinblått, men finns i flera olika material som bomull, ull och nylon.

    Jobst

    Jobst erbjuder kompressionsstrumpor upp till klass 4 och är främst inriktade på medicinska strumpor för svårare lymfatiska och venösa besvär för både kvinnor och män. Jobst kompressionsstrumpor används ofta inom vården och skrivs ut till patienter med medicinska besvär. De finns dock även att beställa hem hos bland annat Mediconline.

    Zent

    Zent har ett stort utbud av stödstrumpor med mild kompression i bomull, bambu och ull. De erbjuder billiga stödstrumpor för både herr och dam och dessutom i mängder av roliga mönster såväl som enfärgade basmodeller.

    Pahne

    Pahne har tillverkat strumpor ända sedan 1948 och erbjuder ett stort utbud av olika funktionsstrumpor såsom strumpor med halkskydd, diabetesstrumpor och stöd- och kompressionsstrumpor upp till klass 3. Deras produkter går oftast att hitta bland annat hos rehabkliniker, fotteurapeuter och ortopeder.

    Scholl

    Scholl är ett globalt erkänt märke inom fotvård och är populära bland behandlingsprodukter för exempelvis förhårdnader och annan fotproblematik. De erbjuder även ett mindre utbud av stödstrumpbyxor med lättare kompression i både naturfärgat och svart. Dessa går bland annat att hitta hos Apoteket.

    The Doctor Recommends

    The Doctor Recommends, eller "Doktorn Rekommenderar", är ett populärt märke för stödstrumpor av kompressionsklass 1. De erbjuder både mönstrade och enfärgade stödstrumpor för dam, men har också ett mindre utbud för herrar. Förutom stödstrumpor säljer de även ett varierat sortiment av andra typer av hälsostrumpor som exempelvis diabetesstrumpor, strumpor med lös resår samt strumpor med halkskydd.

    Medi

    Medi är en ledande tillverkare av medicinska kompressionsprodukter, men erbjuder även stödstrumpor av klass 1. Många av Medis populäraste stöd- och kompressionsstrumpor tillhör deras serie “Mediven” vilket gör att många tror att varumärket delar samma namn. Trots att det är stöd- och kompressionsstrumpor som Medi har allra bredast utbud av säljer de även andra kompressionsplagg som byxor, tröjor, ärmar och handskar.

     

    Vad finns det för andra kompressionsplagg?

    Stöd- och kompressionsstrumpor är de mest välkända kompressionshjälpmedlen som finns. Det finns dock även andra plagg som kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad i andra delar av kroppen. Dessa plagg används framförallt efter operation, men även vid vissa svåra medicinska diagnoser. 

    Här är en lista över några av de kompressionsplagg som finns:

    • Kompressionsärm: Används för att minska svullnad och öka blodcirkulationen i armen, särskilt efter vissa typer av operationer eller vid tillstånd som lymfödem. De har även blivit allt populärare vid exempelvis styrketräning för att, precis som stödstrumpor, minska svullnad och trötthet när man tränar.
    • Kompressionsbyxor: Används ofta av idrottare för att förbättra prestanda och återhämtning. Det finns även särskilda kompressionsbyxor, både med korta och långa ben, för lymfatiska sjukdomar eller som behandling efter operation av exempelvis lipödem.
    • Kompressionsbh: En kompressions-BH är ett specialdesignat plagg som ofta används efter operationer som bröstlyft, bröstreduktion eller bröstimplantat. Den hjälper till att stödja och stabilisera brösten under läkningsprocessen, minimerar svullnad och förbättrar blodcirkulationen. 
    • Kompressionsband: Kan användas på nästan vilken del av kroppen som helst för att lindra smärta och svullnad.
    • Kompressionshandskar: Används för att lindra symtom av tillstånd som artrit och lymfödem och finns både med avklippta och nästintill hela fingrar. Kompressionshandskar kan, precis som stödstrumpor, behövas måttbeställas i vissa fall för att få ut rätt kompression och behandling av dem.