Stödstrumpor med dragkedja gör den dagliga kampen att få på sig sina stödstrumpor mycket enklare. Det enda du behöver göra är att öppna upp dragkedjan som löper längs med benet, trä i foten och sedan stänga igen dragkedjan för att få stödstrumporna på plats. Dessutom är det lika enkelt att ta av dem!
Denna typ av stödstrumpor är extra populära bland äldre som annars har svårt att trä på och av det trånga skaftet, men är stödstrumpor med dragkedja verkligen så bra som de låter?
Vi tar reda på allt du behöver veta för att avgöra om stödstrumpor med dragkedja är det rätta valet för dig samt vilka andra alternativ det finns att välja på!
Varför är stödstrumpor med dragkedja bra?
Stödstrumpor med dragkedja är ett bra hjälpmedel för de som annars har svårigheter att ta på sig sina stödstrumpor. Det kan exempelvis röra sig om av de som drabbats av artros, reumatism eller andra ledproblem som gör det svårt att hantera kompressionen i strumporna. Detsamma gäller för äldre människor som ofta har nedsatt styrka och kontroll i händerna. Många modeller av stödstrumpor med dragkedja saknar dessutom tå vilket gör dem ännu enklare att trä på.
Många är dock skeptiska till att stödstrumpor med dragkedja ger lika bra stöd och kompression som vanliga stödstrumpor, trots att den angivna kompressionen är densamma. Detta eftersom de anser att strumporna borde göra mer motstånd när man drar upp dragkedjan. Är alternativet att inte bära några stödstrumpor alls på grund av att de är för svåra att ta på råder det dock ingen tvekan om att stödstrumpor med dragkedja är ett bra val. Det är trots allt bättre att ge benen någon form av kompression än ingen alls.
Vad är fördelarna med stödstrumpor med dragkedja?
De allra största fördelarna med stödstrumpor med dragkedja i förhållande till de som inte har det är att de är enkla att ta på och av vilket ökar chansen till att fler faktiskt använder dem. De har dock även samma fördelar som vanliga stödstrumpor (även om effekten av dessa fördelar är omdebatterad).
Här nedan är en lista över fördelarna med att bära stödstrumpor med dragkedja:
- Lättare att klä på och av: Stödstrumpor med dragkedja är enkla att ta på och av på egen hand utan hjälpmedel och strumppådragare.
- Ökar användningen av stödstrumpor: Eftersom de är enkla att ta på är det fler människor som faktiskt använder sina stöd- och kompressionsstrumpor om de har dragkedja. Enstudie publicerad i den vetenskapliga vårdtidsskriften “Patient Prefer Adherence” år 2021 visade till exempel att kompressionsstrumpor med dragkedja användes i högre grad än vanliga stödstrumpor hos patienter som blivit ordinerade att bära dem.
- Öppen tå: Många, men inte alla, stödstrumpor med dragkedja saknar tår. Detta gör stödstrumporna ännu enklare att trä på och av samtidigt som det också minskar risken för skav. Detta är perfekt för dem med känslig hud eller som av olika anledningar har ömma tår och leder.
- Stimulerar blodcirkulationen: Kompressionen håller igång blodcirkulationen i ben och fötter även om du står eller sitter ner under långa perioder.
- Minskar svullnad och värk: Den ökade blodcirkulationen gör så att blodet får svårare att ansamla sig i benen vilket minskar smärta och svullnad.
Varför är stödstrumpor med dragkedja inte bra?
De som är mindre entusiastiska till stödstrumpor med dragkedja är inte bara tveksamma till att kompressionen är lika bra som i vanliga stödstrumpor utan de är också fundersamma till varför de är så svåra att få tag på. Det går exempelvis inte köpa stödstrumpor med dragkedja hos apotek eller hos de vanligaste strumpbutikerna som annars har ett stort utbud av både stöd- och kompressionsstrumpor. Vanliga stödstrumpstillverkare såsom Mabs och Supcare tillverkar dessutom inte stödstrumpor med dragkedja över huvud taget.
För att få tag på stödstrumpor med dragkedja behöver man istället söka sig till mindre butiker som säljer denna typ av strumpor från okända eller mindre välkända varumärken. Detta kan helt klart tyckas vara en indikation på att stödstrumpor med dragkedja inte är lika bra som vanliga - varför skulle de stora varumärkena annars inte tillverka dem?
Det ska dock sägas att medicinska varumärken som exempelvis Medi tillverkar kompressionsstrumpor med dragkedja. Dessa har dock högre kompression än stödstrumpor och tillverkas enbart på beställning vilket med största sannolikhet innebär mer avancerad teknik och en mycket högre prislapp. Att stödstrumpor med dragkedja inte tillverkas av de vanligaste varumärkena kan därför även bero på att tekniken och tillverkningskostnaden är för hög för att få till dem på ett bra sätt.
Vad är nackdelarna med stödstrumpor med dragkedja?
De främsta nackdelarna med stödstrumpor med dragkedja är att dragkedjan riskerar att skära in i huden samt att den riskerar att åka ner. Även om kompressionen i strumporna hindrar svullnaden i benen är det många gånger svårt att komma undan svullnaden helt och hållet. När benen sedan svullnar upp under dagen skapas ett extra tryck mellan huden och dragkedjan som ökar risken för värk, skav och hudirritation. Är strumporna inte korrekt designade riskerar dragkedjan även att öppnas upp av sig själv när du använder dem på grund av trycket de utsätts för under dagen.
Här nedan har vi sammanställt en lista över nackdelarna med att bära stödstrumpor med dragkedja:
- Risk för tryck från dragkedjan: De flesta stödstrumpor med dragkedja är billiga att köpa och inte särskilt väldesignade. Många modeller saknar exempelvis ordentliga skydd på insidan av dragkedjan som skyddar huden mot trycket av den. Vissa modeller saknar dessutom sådana skydd helt och hållet.
- Risk för blåmärken och skav: När dragkedjan ligger och trycker mot huden hela dagen finns en stor risk för att den ger dig blåmärken, skaver in i huden eller på annat sätt irriterar huden.
- Är ofta kraftigare i tyget: För att tyget ska kunna stå emot kraften när blixtlåset dras upp är tyget oftast kraftigare än i vanliga stödstrumpor. Detta gör dem mer hållbara mot slitage, men också varmare vilket är en nackdel för många.
- Dragkedjan riskerar att åka ned: Om dragkedjan inte är av riktigt hög kvalitet och den inte fästs med en knapp eller hake upptill finns det stor risk att den kommer att öppnas upp under dagen så att strumporna glider ned. Detta är extremt irriterande och ingenting man vill behöva tänka på stup i kvarten.
- Svåra att få tag på: Stödstrumpor med dragkedja är väldigt svåra att få tag på i fysisk butik och går endast att köpa i vissa onlinebutiker.
Var kan man köpa stödstrumpor med dragkedja?
Stödstrumpor med dragkedja finns att köpa hos större marknadsplatser online som exempelvis Amazon och Estore och CDON. Du kan även hitta dem hos bland annat Fotbutiken och hos Fotproffsen.
Hur mycket kostar stödstrumpor med dragkedja?
Vanligtvis kostar stödstrumpor med dragkedja av kompressionsklass 1 någonstans mellan 129-179 kronor. Det finns dock även stödstrumpor med blixtlås som är ännu dyrare än så.
Var uppmärksam på att många av produkterna med dragkedja saknar angiven kompressionsnivå. Detta innebär generellt att de endast ger lättare kompression (under klass 1). Däremot brukar dessa stödstrumpor vara billigare och går ibland att hitta under hundralappen.
Vilka alternativ finns det till stödstrumpor med dragkedja?
Om du söker efter stödstrumpor som saknar dragkedja, men är enkla att ta på, är stödstrumpor med mild kompression det bästa alternativet. De ger nämligen inte lika mycket motstånd som stödstrumpor av klass 1 och är därmed smidigare att ta på och av. Det finns även kompressionsstrumpor med kardborreband som är enkla att knäppa på och av. Dessa finns dock oftast endast i kompressionsklass 2 och högre och är till för medicinskt bruk.
Stödstrumpor med mild kompression
Stödstrumpor med mild kompression har en graderad kompression upp till 14 mmHg och tillhör inte någon kompressionsklass. De har alltså lägre kompression än klass 1 vilket gör dem mjukare och lättare att hantera. Däremot ger de inte lika stor effekt och kan i många fall vara för milda för att ge någon märkbar inverkan på svullnad och andra trötthetssymtom i benen.
Stödstrumpor med kardborreband
Stödstrumpor med kardborreband är väldigt ovanliga, men behöver du kompressionsstrumpor för medicinskt bruk kan en modell med kardborreband vara ett bra alternativ till de med blixtlås.
Kompressionen istödstrumpor med kardborreband är justerbar vilket garanterar att man får ut rätt kompression. Däremot används de främst vid svårare besvär som bensår, allvarligare åderbråck, kronisk venös insufficiens etc. En nackdel är dock att de är klumpigare än vanliga stödstrumpor och är därmed inte lika smidiga att ha på sig under byxor.
Vilka är fördelarna med vanliga stödstrumpor?
I förhållande till stödstrumpor med dragkedja är vanliga stödstrumpor lättare att få tag på. De går att köpa på alla apotek, men också hos de flesta strumpbutiker (som exempelvis här på Strumpbudet) eller hos fotteuraputer och liknande. Att köpa vanliga stödstrumpor kräver alltså ingen ansträngning utan kan klickas hem på bara några minuter om man önskar.
Vanliga stödstrumpor finns dessutom i ett mycket större urval än stödstrumpor med dragkedja när det kommer till både material och storlekar. Dessutom finns de också i många fler olika modeller, både för män och kvinnor.
Här nedan ser du en lista över de främsta fördelarna med vanliga stödstrumpor i förhållande till stödstrumpor med dragkedja: